Pse këshillat e karrierës janë të rëndësishme për studentët ?

Universiteti mund t’ju ofrojë shumë mundësi për të ndihmuar në fillimin e karrierës suaj profesionale. Gjatë kësaj kohe, është e rëndësishme të përqendroheni në aspiratat tuaja të karrierës, të planifikoni për të ardhmen dhe të merrni parasysh çdo sugjerim që mund të ndihmojë në përparimin tuaj në fushën tuaj të zgjedhur. Bërja e kësaj mund t’ju ndihmojë të përgatiteni më mirë dhe të siguroheni që jeni gati për çdo mundësi profesionale pas diplomimit. Në këtë artikull, ne do të përshkruajmë rëndësinë e dëgjimit të këshillave të karrierës si student dhe ju ofrojmë 14 këshilla për t’ju ndihmuar të përgatiteni për zhvillimin tuaj profesional.

Megjithëse universiteti është një mundësi e shkëlqyer për të mësuar aftësitë e jetës, është gjithashtu një kohë kur jeni të rrethuar nga disa burime dhe individë të gatshëm për t’ju ndihmuar të përparoni në fushën tuaj. Si student i universitetit, marrja e këshillave për karrierën në veçanti mund t’ju ndihmojë të ndiheni më të pajisur pas diplomimit. Mund t’ju ndihmojë gjithashtu të bëheni më të sigurt në aftësitë tuaja dhe të siguroheni që keni zgjedhur fushën e duhur, si dhe t’ju udhëheqë drejt marrjes së vendimeve të dobishme për karrierën.

Këshilla karriere për studentët

Ndërsa vazhdoni arsimin tuaj në universitet, është e rëndësishme të merrni parasysh sugjerimet që mund t’ju ndihmojnë të rriteni personalisht dhe profesionalisht. Këtu janë 14 këshilla për t’ju ndihmuar të përgatiteni për karrierën tuaj të ardhshme ndërsa jeni në universitet :

  1. Kërkoni mundësi praktike.

  1. Merrni parasysh të merrni pjesë në një program studimi pune.Rritni aftësitë dhe njohuritë tuaja.
  2. Filloni herët
  3. Mbani aftësitë tuaja të përditësuara.
  4. Qendro i fokusuar.
  5. Gjeni një ekuilibër me jetën tuaj personale.
  6. Ndiqni pasionin tuaj.
  7. Përpiquni për përsosmëri dhe qëndroni të motivuar.
  8. Përdorni shërbimet e karrierës së shkollës suaj.
  9. Ndërtoni rrjetin tuaj.
  10. Kërkoni në mënyrë aktive mundësi.
  11. Krijo mundësi.Gjeni kompani në mediat sociale
  1. Kërkoni mundësi praktike

  Praktikat janë një mënyrë e shkëlqyer për të fituar përvojë të vlefshme dhe praktike në fushën tuaj. Që praktika juaj të jetë e dobishme, ajo duhet të zbatohet për aspiratat tuaja të karrierës. Për shembull, nëse jeni të interesuar të bëheni veteriner, mund të jetë e dobishme të punoni në një strehë kafshësh ku mund të mësoni kujdesin dhe trajtimin e duhur të kafshëve.

  Ka një shumëllojshmëri praktikash në dispozicion, duke përfshirë ato në bizneset lokale deri te korporatat më të mëdha. Këtu janë disa mënyra për të gjetur një praktikë gjatë universitetit:

  Rrjeti

  Pyetni profesorët, shokët e klasës, familjen, miqtë dhe këshilltarët akademikë nëse ata dinë për ndonjë mundësi për të cilën do të interesoheshit. Ju gjithashtu mund të kontaktoni ish-studentët e universitetit tuaj për të marrë informacion të thellë në lidhje me praktikat që mund të ndiqni për të filluar karrierën tuaj të nivelit fillestar.

  Merrni pjesë në panairet e karrierës ose praktikës

  Shumë kompani përdorin panaire të karrierës për të rekrutuar dhe punësuar kandidatë. Këto ngjarje janë një mënyrë e shkëlqyer për t’u përballur me punëdhënësit e mundshëm.

  Bëni disa kërkime në internet

  Shumë kompani postojnë hapje praktike në faqet e internetit të praktikës ose karrierës. Ju gjithashtu mund të kontrolloni faqet e internetit të kompanisë për mundësitë përkatëse.

  Kontaktoni punëdhënësit

  Gjeni një kompani për të cilën do të jeni të interesuar të praktikoni dhe kontaktoni departamentin e tyre të burimeve njerëzore. Ata mund t’ju bëjnë të ditur nëse po kërkojnë praktikantë dhe cilat janë kualifikimet.

  1. Merrni parasysh pjesëmarrjen në një program studimi pune

  Jashtë mundësive të praktikës, ju gjithashtu mund të merrni pjesë në një program studimi pune të ofruar nga kolegje dhe universitete të akredituara federale për studentët me nevoja financiare. Këto programe ju ofrojnë një punë me kohë të pjesshme gjatë studimeve tuaja universitare ose pasuniversitare. Në thelb, ju mund të fitoni para për t’i përdorur për shpenzimet tuaja arsimore. Këto programe janë gjithashtu mundësi të shkëlqyera për të fituar përvojë dhe njohuri në shërbimin komunitar në fushën tuaj, pasi ato promovojnë punën që lidhet me kursin tuaj të studimit.

  1. Rrisni aftësitë dhe njohuritë tuaja

  Punëdhënësit duan të punësojnë kandidatë me një gamë të gjerë aftësish. Përdorni vitet e universitetit për të zgjeruar aftësitë dhe njohuritë tuaja të përgjithshme. Merrni parasysh kurset zgjedhore që lidhen me aspiratat tuaja të karrierës. Për shembull, nëse jeni fotograf, marrja e një klase arti mund t’ju ndihmojë të zgjeroni krijimtarinë tuaj. Nëse shkolla juaj nuk ofron klasa në aftësitë që shpresoni të rriteni, merrni parasysh investimin në softuer përkatës.

  1. Filloni herët

  Për t’u siguruar që të përfitoni sa më shumë nga karriera juaj, filloni të kërkoni mundësi përpara se të diplomoheni. Gjeni punë që lidhen me drejtimin tuaj. Për shembull, nëse jeni të interesuar të bëheni një dizajner grafik, merrni parasysh të punoni për një agjenci dizajni. Kjo mundësi mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si është jeta e përditshme për kolegët e stilistëve dhe t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë industrinë. Në mënyrë të ngjashme, nëse jeni një profesionist i artit, merrni parasysh të punoni për një galeri lokale për të fituar njohuri rreth industrisë së artit. Sa më shpejt të kërkoni mundësi, aq më të mëdha keni shanset për të gjetur një punë.

  Mbani aftësitë tuaja të përditësuara

  Kur aplikoni për një punë ose praktikë, ka të ngjarë të konkurroni me kandidatë të tjerë. Për shkak të kësaj, është e rëndësishme të mbani aftësitë tuaja aktuale pavarësisht nga industria juaj. Kjo do të thotë të qëndrosh zgjuar.

  1. Qëndroni të fokusuar

  Është e rëndësishme të qëndroni të fokusuar në qëllimet dhe aspiratat tuaja të karrierës. Lërini përvojat tuaja të mësojnë, udhëheqin dhe shtyjnë rrugën tuaj të ardhshme. Gabimet tuaja mund t’ju ofrojnë përvojë dhe njohuri të vlefshme për t’u përballur me situata të ngjashme më vonë.

  Nëse e gjeni veten në një situatë dekurajuese siç është një punë e pakënaqshme ose një menaxher i rreptë, përqendrohuni te gjërat pozitive. Dije se këto përvoja mund t’ju formojnë për t’u bërë një profesionist më i fortë në fushën tuaj.

  1. Gjeni një ekuilibër me jetën tuaj personale

  Ndërsa filloni karrierën tuaj, mbani mend të gjeni një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë ose shkollë-jetë. Kaloni kohë duke u çlodhur larg karrierës ose shkollimit duke ndjekur një hobi, duke kaluar kohë me familjen dhe miqtë, duke udhëtuar ose duke u larguar nga zona juaj e rehatisë. Megjithëse është e rëndësishme të përqendroheni në studimet tuaja në universitet, është e rëndësishme të lini kohë edhe për gjërat e vogla në jetën tuaj. Kjo mund t’ju ndihmojë të jeni më të lumtur në përgjithësi dhe t’ju bëjë të keni zakon të vazhdoni një ekuilibër të shëndetshëm punë-jetë gjatë gjithë karrierës suaj të ardhshme.

  1. 8. Ndiqni pasionin tuaj

  Mënyra më e lehtë për të gjetur lumturinë në karrierën tuaj është të përcaktoni se çfarë ju pëlqen të bëni. Për shembull, nëse ju pëlqen përpunimi i drurit ose përpunimi i metaleve, mendoni të bëheni inxhinier. Kjo siguron që ju jeni duke bërë diçka që ju bën të lumtur çdo ditë dhe do të ndihmojë që puna juaj të ndihet më pak si punë dhe më shumë si argëtim. Ndjekja e ëndrrave tuaja mund të ndihmojë gjithashtu në rritjen e produktivitetit tuaj, sepse ka të ngjarë të jeni më të emocionuar për t’u rikthyer në punë. Kjo këshillë është thelbësore ndërsa përparoni në karrierën tuaj, sepse siguron që të qëndroni të inkurajuar dhe të nxitur për të qenë më të mirët që mund të jeni në industrinë tuaj.

  1. Përpiquni për përsosmëri dhe qëndroni të motivuar

  Pavarësisht nëse jeni në punën tuaj të parë ose në një praktikë, është e rëndësishme të aspironi të jeni më të mirët që mund të jeni. Njihni gabimet tuaja dhe besoni në veten dhe aftësitë tuaja. Kjo mund t’ju ndihmojë të qëndroni vigjilentë në ndjekjen e ëndrrave tuaja dhe t’ju japë aftësinë për të avancuar në karrierën tuaj. Në fund të fundit, përpjekja për përsosmëri mund t’ju ndihmojë të gjeni sukses.

  1. Përdorni shërbimet e karrierës së shkollës suaj

  Përpara se të diplomoheni, përfitoni nga shërbimet e karrierës së shkollës suaj për t’ju ndihmuar të filloni karrierën tuaj. Ky burim i kampusit mund t’ju ofrojë një mori informacionesh, nga krijimi i një CV deri tek gjetja e një pune. Shërbimet e karrierës të universitetit tuaj mund t’ju vënë në kontakt me të diplomuarit në fushën tuaj. Shkollimi juaj gjithashtu paguan për këto shërbime.

  1. Ndërtoni rrjetin tuaj

  Gjatë gjithë karrierës suaj universitare, është e rëndësishme të angazhoheni me fakultetin e shkollës suaj, të sapodiplomuarit dhe kontakte të tjera të vlefshme në fushën tuaj. Rrjetëzimi është një mënyrë e shkëlqyer për të fituar njohuri nga profesionistë të tjerë që punojnë që kanë kaluar të njëjtin proces. Kontaktet që krijoni mund të shërbejnë gjithashtu si referenca më vonë ose t’ju informojnë për mundësi të vlefshme në fushën tuaj. Këtu janë mënyrat e zakonshme të rrjetëzimit:

  Kontaktoni me fakultetin dhe stafin e shkollës suaj

  Për t’u angazhuar më mirë me profesorët tuaj, jini një student aktiv në klasë. Bëni pyetje, uluni përpara klasës dhe ndiqni orët e punës për të ndihmuar në nxitjen e një marrëdhënieje pozitive dhe profesionale mbi të cilën mund të ndërtoni. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse profesori juaj jep një kurs që lidhet me zgjedhjen tuaj të karrierës. Për shembull, profesorët mund t’ju vënë në kontakt me kolegët ose ish-studentët e tyre, të cilët mund t’ju japin këshilla të vlefshme për karrierën tuaj. Kur ata e bëjnë këtë, kjo shërben gjithashtu si një rekomandim dhe miratim nga profesori juaj. Gjithashtu, lidhja me fakultetin dhe stafin e shkollës suaj mund të çojë në një letër referimi nga ata më vonë.

  Kontaktoni me të sapodiplomuarit

  Lidhja me profesionistë që janë vetëm disa vite në karrierën e tyre mund t’ju ndihmojë të fitoni njohuri në lidhje me atë që mund të prisni gjatë kërkimit tuaj të punës. Ata mund t’ju ofrojnë këshilla dhe strategji për t’u marrë parasysh dhe madje mund t’ju vënë në kontakt me rekrutuesit në kompaninë e tyre ose organizata të tjera.

  Angazhohuni në rrjetet sociale

  Platformat e rrjeteve të mediave sociale janë një mënyrë e shkëlqyer për të mbajtur kontakte me të tjerët në fushën tuaj. Mbani profilin tuaj të përditësuar, përdorni këto platforma të mediave sociale për të kontaktuar ish-studentët në industrinë tuaj dhe për t’u bashkuar me grupet e rrjeteve në internet ku mund të merrni dhe të ndani këshilla.

  Merrni pjesë në ngjarje të rrjetit

  Disa universitete ose qytete ofrojnë ngjarje të rrjetëzimit si panaire pune që mund t’ju vënë në kontakt me profesionistë të ndryshëm në fushën tuaj. Merrni pjesë sa më shumë ngjarje që të mundeni për të rritur rrjetin tuaj dhe për të mësuar informacione të rëndësishme. Vishni veshje të rastësishme biznesi për të veshur pjesën dhe sigurohuni që të sillni kopje të printuara të CV-së tuaj për t’i ndarë me rekrutuesit e kompanive.

  1. Kërkoni në mënyrë aktive mundësi

  Gjatë gjithë karrierës suaj të universitetit, ka disa mënyra për të fituar përvojë si praktika, punë ose mundësi vullnetare. Këto janë mënyra të shkëlqyera për të zhvilluar aftësitë tuaja në fushën tuaj të zgjedhur. Kërkoni në mënyrë proaktive mundësi që mund të përfitojnë karrierën tuaj të ardhshme dhe përdorni ato për t’ju ndihmuar të avanconi në një fuqi punëtore konkurruese.

  1. Krijoni mundësi

  Jashtë kërkimit të mundësive tradicionale, merrni parasysh krijimin e mundësive tuaja. Për shembull, mund të krijoni një blog, një biznes fotografie ose një kurs në internet që mund t’ju ndihmojë të fitoni përvojë dhe aftësi të rëndësishme për fushën tuaj. Këto mundësi mund të përmirësojnë gjithashtu aftësitë tuaja të buta, të tilla si aftësitë e lidershipit ose aftësitë e komunikimit, të cilat janë të dobishme në disa industri.

  1. Gjeni kompani në mediat sociale

  Lidhja me kompanitë për të cilat jeni të interesuar nëpërmjet mediave sociale ju ofron disa përfitime. Jo vetëm që mund t’ju paralajmërojë për mundësitë e ardhshme të punës, por gjithashtu mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë kulturën e kompanisë dhe të shfaqni interesin tuaj për të punuar për ta.

  Të gjitha këto këshilla do të kenë vlerë nëse nisni që sot t’i zbatoni një nga një sipas situatave në të cilat ndodheni. Karrierë të mbarë 🙂