Plani Individual i të Mësuarit

‘Pas gjithë punës së vështirë të studimit, është mirë të ndiheni të shpërblyer duke kryqëzuar temat në kalendarin tuaj individual të studimit për të treguar se sa larg keni arritur”.

Ekziston një frazë e quajtur ‘Lodhja e vendimit’ e cila mund t’ju rëndojë. Ky është një fenomen zvarritjeje i cili bazohet në parimin që ne shpenzojmë aq shumë kohë duke menduar se çfarë të bëjmë, në vend që të bëjmë atë që donim të bënim para  sa të humbnim kohë.

Si mund të mos jemi të pasigurt se çfarë të studiojmë dhe thjesht të fillojmë të studiojmë? Nuk është kurrë vonë për të organizuar kohën tuaj!

Një qasje është të ndani modulin tuaj përgjatë javëve kalendarike të disponueshme dhe më pas t’i ndani ato në ditë. Me anë të kësaj forme organizimi mund t’ju duhet mesatarisht 4 orë në ditë për të mbuluar të gjitha lëndët.

Gjetja e orës në kalendarin tuaj është thelbësore. Thuhet se njerëzit e zënë kanë më shumë kohë dhe duhet të kuptoni që kjo është e vërtetë, pasi do të përfitoni shumë nga ky lloj organizimi.

 1. Marrja e pushimit nga mediat sociale

Koha e shpenzuar në Facebook ose Instagram, ose Netflix mund të shpenzohet për një lexim.

2. Printoni një plan në letër

Do të ishte mirë të bënit një plan të ri studimi për çdo javë në vijim. Këtu mund të shkarkoni një plan studimi falas, ta printoni dhe më pas të shkruani në të detyrat tuaja.

 1. Filloni me gjërat që duhet të bëni

Plotësoni të gjitha gjërat që duhet të bëni gjatë javës (për shembull, trajnimi i lidershipit, kursi i marketingut, aktivitet vullnetarizmi etj). Në këtë mënyrë nuk do të ndiheni të stresuar që duhet të studioni kur jeni duke bërë këto aktivitete, sepse i keni planifikuar mirë paraprakisht.

 1. Shkruani detyra të veçanta aty ku është e mundur

Në vend që të shkruani vetëm emrin e një lënde, përpiquni të jeni më specifik dhe t’i jepni vetes një detyrë më të përcaktuar (për shembull, “Bëni pyetjet e provimit për algoritmikën” është më mirë sesa thjesht “Algoritmika”).

 1. Shmangni stresin nëse nuk arrini gjithçka

Me profesorët që grumbullojnë gjithnjë e më shumë detyra kursi e projekte, është e pashmangshme që jo gjithmonë të jeni në gjendje t’i përmbaheni planit tuaj. Është një ide e mirë të lini disa vende të lira më vonë gjatë javës, në mënyrë që ta përdorni atë kohë për të përmbushur detyrat që keni humbur në fillim të javës.

 1. Qëndroni të fokusuar duke praktikuar pyetjet që mund t’ju bien në provim

Është shumë e zakonshme që ju të humbni fokusin dhe të keni ndjenjën se asgjë nuk po shkon. Një nga mënyrat më të mira për të qëndruar të fokusuar është të bëni mësim aktiv duke provuar disa pyetje të provimit të viteve të mëparshme pasi do t’ju ndihmonte të kuptonit ku hasni vështirësi.

 1. Gjeni një grup studimi

Të mësuarit në grup ju ndihmon të ndani zgjidhjet dhe vështirësitë me njëri-tjetrin, duke ju ndihmuar të kuptoni më shumë dhe të jeni në të njëjtën linjë studimi.

 1. Shpërbleni veten

Pas gjithë punës së vështirë, është shumë shpërblyese të kryqëzoni temat në kalendarin tuaj për të treguar se sa larg keni arritur. Kjo mund t’ju ndihmojë t’ju mbani në rrugën e duhur dhe të qëndroni të motivuar dhe t’ju japë shanset më të mira për sukses.

Studim të mbarë 🙂

Zbuloni se cili lloj Studenti jeni?

Stilet e të mësuarit
  1. Nëse jeni një student vizual, do t’i kuptoni më së miri 5 stilet e ndryshme duke parë këtë foto, pasi imazhet dhe ndjenja e hapësirës ju ndihmojnë të kapni gjërat.
  2. Nëse jeni një student dëgjimor, i kuptoni gjërat duke dëgjuar nga afër. Kjo do të thotë gjithashtu se muzika dhe tingujt do t’ju ndihmojnë gjatë studimit. Provoni të dëgjoni një lloj zhurme të qetë, si tingujt e shiut ndërsa mësoni. Dëgjimi i një kënge në përsëritje (veçanërisht muzikë klasike dhe instrumentale) mund t’ju ndihmojë gjithashtu të përqendroheni.
  3. Ndoshta ju jeni një student verbal. Përdorimi i fjalëve në të shkruar dhe në të folur ju vjen natyrshëm.
  4. Nëse jeni një student fizik, do të preferoni të përdorni trupin tuaj, të prekni gjërat me duar dhe të përqendroheni në ndjenjat që merrni ndërsa bëni gjithçka që po përpiqeni të mësoni.
  5. Së fundi, ju mund të jeni një student logjik. Ju pëlqen t’i renditni gjërat në mënyrë logjike, të krijoni sisteme dhe jeni një person shumë i arsyeshëm.

  Pavarësisht se cili lloj student jeni, ju keni mënyrën tuaj të studimit dhe përpiquni që ta bëni atë sa më efiçente.